Amersfoort
0616946704
coach [at] marjolijnpeters.nl
Corona maatregelen

Speelvrienden, waar hoogbegaafden vriendschap vinden

Waarom alleen voor hoogbegaafde kinderen?

Veel hoogbegaafde kinderen voelen zich eenzaam. Vaak hebben ze het idee dat ze anders zijn, dat ze het niet goed doen, dat ze sociaal onhandig zijn. De grapjes die ze maken worden niet begrepen, ze hebben andere interesses dan de kinderen in hun klas, er zijn zoveel verschillen. De val van zelftwijfel is heel dichtbij, totdat ze een ander hoogbegaafd kind ontmoeten. Dan ineens is er de herkenning die ze bij de andere kinderen al zo vaak hebben gezien. Dan zie je je hoogbegaafde kind opbloeien.

De ouders van hoogbegaafde kinderen en de kinderen zelf zullen je vertellen dat het niet makkelijk is om andere hoogbegaafde kinderen te vinden. Daarom is SPEELVRIENDEN er speciaal voor hoogbegaafde kinderen. Om het voor hoogbegaafde kinderen makkelijker te maken om elkaar te ontmoeten.

Slechts (een geschatte) 2% van de wereldbevolking is hoogbegaafd.

Net als alle andere kinderen hebben hoogbegaafde kinderen behoefte aan vriendschap. Het is voor hoogbegaafde kinderen alleen veel moeilijker om kinderen te ontmoeten met dezelfde interesses en behoeften als zij zelf.

Hoogbegaafden en vriendschap

Enkele kenmerken van hoogbegaafde kinderen zijn (bron Mensa for Kids):

  • Vlugge taalontwikkeling, deze kinderen zijn verbaal sterk, ze weten goed onder woorden te brengen wat ze wel of niet fijn vinden, ze gebruiken daarbij 'moeilijke' woorden die ze goed begrijpen, de zinnen zijn lang en grammaticaal juist.
  • Vaak zijn ze vroeg met lezen, dat leren ze zichzelf aan. Zodra ze kunnen lezen is de kans groot dat ze dat ook 'op z'n kop' kunnen.
  • Grote mate van nieuwsgierigheid, hoe werkt iets, waarom werkt het zo, hoe komt het dat, ze stellen heel veel onderzoekende vragen.
  • Heel sterk geheugen, deze kinderen komen met details die je verbaasd doen staan.
  • Makkelijk leren, weinig herhaling nodig, veel begrip van oorzaak/ gevolg en dat al voordat ze het kunnen benoemen, makkelijk onderlinge verbanden leggen, vragen stellen waaruit duidelijk blijkt dat ze complexe onderwerpen proberen te doorgronden.
  • Vaak vrienden met 'oudere' kinderen, ze kunnen eenzaam zijn, sommigen hebben een 'onzichtbaar'/ zelfbedacht vriendje.
  • Ze zijn zich al vroeg bewust van hun omgeving.
  • Ze kunnen gedurende langere periode (maanden, jaren) bezig zijn met één onderwerp en dat helemaal uitdiepen (dinosaurussen, vulkanen, het menselijk lichaam).
  • Ze hebben een intuïtief begrip van wiskunde.

Je kunt je nu vast wel voorstellen dat deze kinderen andere dingen bieden en zoeken in een vriendschap.

Ouders van hoogbegaafde kinderen

Ouders hebben niet altijd in de gaten dat hun kind hoogbegaafd is. Ze denken dat wat hun kind kan en doet 'gewoon' is. De kinderen bij hen in de familie konden hetzelfde, net als de kinderen van hun vrienden. En sommige kinderen laten niet altijd zien wat ze al kunnen, die passen zich aan hun omgeving aan.

Wat doet Speelvrienden?

Speelvrienden is een netwerkplek waar hoogbegaafde kinderen een leuke speelvriend/ vriendin kunnen zoeken. We duimen voor je dat het lukt om een leuke vriend(-in) te vinden!

WOWcoaching & opstellingen
Mookhof 3, 3826KB AMERSFOORT
0616946704 | coach [at] marjolijnpeters.nl
Ook te volgen op Facebook

Copyright © 2007