Amersfoort
0616946704
coach [at] marjolijnpeters.nl
Corona maatregelen

Een opstelling geeft geen antwoord, wel meer inzicht.

Situatie

Angela is getrouwd met Bram, samen hebben ze twee thuiswonende kinderen. Angela is ongelukkig in haar relatie. Ze voelt zich niet gezien en gewaardeerd. Ze komt met deze vraag: 'Ik kan niet beslissen of ik wel of niet moet gaan scheiden'.

Eerste stap

Nadat Angela heeft verteld over de huidige situatie vat ik haar verhaal kort samen. Dat geeft haar helderheid en structuur. Ze ademt diep in en uit. Ze is moe gestreden, leeg gegeven en heeft diverse lichamelijke stress symptomen. We zijn even stil, Angela laat dit op zich inwerken. Er is veel gebeurd in dit eerste gesprek.

Op onderzoek

Angela besluit om een familieopstelling te doen. Ze kiest voor een groep, dan kan ze de interactie tussen haar en Bram zien en horen wat de representanten zeggen. Tijdens de opstelling wordt duidelijk dat Bram veel van Angela houdt en er graag voor haar wil zijn, maar dat het erg moeilijk is om Angela te bereiken. De representant van Angela laat zien dat Angela gefixeerd is op haar moeder. We helpen de representant om te zien wat er gebeurt. Angela bekijkt vanaf de zijkant wat er gebeurt, in tranen. Als er iets meer rust komt in de opstelling neemt Angela haar eigen plek in. Ze voelt de nieuwe energie en ervaart hoeveel ruimte het geeft om niet meer zo gefocusd met haar moeder bezig te zijn. Het is spannend en wennen, ze kijkt de ruimte rond en vindt de representant van Bram. Ze maken oogcontact en Angela kan voelen dat ze nu meer aanwezig kan zijn in haar relatie met Bram. Ze gaat hem helderder zien en hij is blij dat ze naar hem kijkt.

Het resultaat

Angela is geschrokken en opgelucht tegelijk. Ze voelde zich ongezien en niet gewaardeerd. Uit de opstelling bleek dat ze niet op haar eigen plek aanwezig was. Ze stond niet naast Bram, maar bij haar moeder. Daardoor was ze niet voldoende zichtbaar en bereikbaar. De representant van Bram gaf aan dat hij veel van haar houdt. In de opstelling werd duidelijk dat er ook bij Bram sprake is van een belaste achtergrond. Angela voelt duidelijk dat ze allebei stappen moeten zetten om aan zichzelf te werken. Dan is er een kans dat ze het samen redden.

Een scheiding was heel dichtbij. Eigenlijk kwam Angela in de verwachting een bevestiging te vinden, dat scheiden inderdaad de beste oplossing is. Angela gaat naar huis en wil met Bram gaan praten. Ze hoopt dat hij, net als zij, aan de problemen wil werken.

Hoe het verder ging

Tijdens de opstelling heeft Angela een grote stap gezet, ze is losgekomen van de fixatie op haar moeder en heeft haar eigen plek binnen haar relatie en haar gezin ingenomen. Eénmaal weer thuis heeft ze geprobeerd te praten met haar man. Hij heeft haar pijn gedaan met zijn reactie. Familieopstellingen vindt hij volledig flauwekul en hij vindt dat er helemaal geen problemen zijn in hun huwelijk en hun gezin.

In de maanden die volgen probeert Angela nog meerdere keren met haar man te praten. Zelf doet ze nog een opstelling rondom zelfvertrouwen en daadkracht. Angela maakt duidelijk stappen in haar ontwikkeling. Haar omgeving (familie, vrienden en goede bekenden) zien haar persoonlijke groei. Bram lijkt steeds meer weerstand te geven. Hij doet haar op meerdere manieren pijn, zijn reactie is en blijft negatief. Het is een heel proces, Angela maakt dalen door en af en toe is er een bergje. Dan is er weer een vonkje hoop. Maar, de spanning thuis loopt op en uiteindelijk besluit ze te willen scheiden.

WOWcoaching & opstellingen
Mookhof 3, 3826KB AMERSFOORT
0616946704 | coach [at] marjolijnpeters.nl
Ook te volgen op Facebook

Copyright © 2007