Amersfoort
0616946704
coach [at] marjolijnpeters.nl
Corona maatregelen

Een vaste volgorde kan rust en overzicht brengen.

Jullie verlangen naar een gezellig gezinsmoment, een moment om bij te praten en elkaars belevenissen van de dag te horen. Hoe doe je dat? Het is een vraag die ik van meer ouders kreeg.

Wat is er aan de hand?

Het systemisch werk gaat uit van een juiste volgorde in alle systemen (families, gezinnen, relaties, werkomgeving, woonomgeving). Als de leden van het systeem op de juiste plek staan dan zal er evenwicht en balans zijn in het systeem. Dat voelt aan als rust en orde. Een systeem waarin die orde verstoord is zal dit uiten. Dat kan op diverse manieren. In gezinnen zie je dat het vaak de kinderen zijn die aandacht vragen voor de verstoring.

Als kinderen ongewenst gedrag vertonen aan tafel, dan is de kans groot dat ze reageren (en uiten) dat ze op de verkeerde plek zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld onrustig worden, snel van tafel willen, zich gaan bemoeien met zaken die niet voor hun bedoeld zijn, onderling ruzie maken, afgeleid zijn.... Het is voor jullie kinderen belangrijk om weer op hun juiste plek in het gezin terecht te komen. Dat doe je door de juiste tafelschikking te hanteren. 

Aan tafel voedt het gezin zichzelf, letterlijk door te eten, figuurlijk door het plaatje van het gezin als geheel tot zich te nemen. De juiste tafelschikking helpt de gezinsleden om weer op hun eigen plek in het systeem te komen.

Dit is de juiste volgorde:

Met de klok mee; vader, moeder, oudste kind, middelste kind, jongste kind. 

Een gezin met één kind: vader en moeder zitten tegenover elkaar aan de lange zijden van de tafel. Hun kind zit aan de rechterkant van vader en aan de linkerkant van moeder, aan de korte kant van de tafel.
Een gezin met twee kinderen: vader en moeder zitten naast elkaar (vader zit rechts van moeder), tegenover hun zitten hun kinderen. Het oudste kind tegenover moeder en het jongste kind tegenover vader.
Een gezin met drie kinderen: vader en moeder zitten naast elkaar (vader zit rechts van moeder), aan de korte kant van de tafel zit het oudste kind (direct naast moeder), tegenover moeder zit het middelste kind en tegenover vader zit het jongste kind. Of, nog gunstiger, als het past: vader en moeder zitten naast elkaar en hun drie kinderen zitten tegenover ze.

Resultaat

In het begin is het wennen en zullen de kinderen er ook zeker op reageren. Ze gaan dingen uitproberen en zullen vragen om weer te gaan zitten zoals het was. Dat is tenslotte wat ze kenden. Maar houd vol. Spreek met elkaar een termijn af van zes weken, zet de datum op de kalender en zet door. Jullie als ouders hebben de regie in handen!

Na verloop van tijd zal je gaan merken dat het steeds gewoner wordt om zo te zitten. Stilletjes zullen ook andere patronen gaan verschuiven. Leg de nadruk op gezelligheid en samenzijn. Blijf nog even weg van 'moeten' eten. 

Ook voor jullie als ouders is het wennen. Houd voor ogen dat het de basis in jullie gezin weer helder maakt. Het is voor kinderen heel heilzaam en ondersteunend gebleken om papa en mama op deze manier tegenover zich te zien.

Als deze nieuwe manier van zitten heeft geholpen, maar er nog steeds 'wat gerommel' is aan tafel.  Geef dan niet op, blijf zitten zoals jullie nu zitten en neem contact op. Het is belangrijk om samen te onderzoeken wat er aan de hand is en wat jullie nog verder kan ondersteunen.

WOWcoaching & opstellingen
Mookhof 3, 3826KB AMERSFOORT
0616946704 | coach [at] marjolijnpeters.nl
Ook te volgen op Facebook

Copyright © 2007