Amersfoort
0616946704
coach [at] marjolijnpeters.nl

We hebben er weer zin in!

Deze dagen zijn altijd bijzonder, mooi om te zien dat zoveel mensen werk maken van hun hoogbegaafdheid. We zien dezelfde gezichten opnieuw en natuurlijk zijn er ook nieuwe gezichten. Het is fijn om een hele dag bezig te mogen zijn met mensen die zo hard willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daar dragen we graag een steentje aan bij, daar zijn we graag bij. Wie we zijn? Wij zijn Marjolijn Peters en Truus du Maine (Pienter, praktijk voor hoogbegaafdheid).

Zelf ook langs de informatiestands

Zodra we onze ruimte hebben ingericht gaan we zelf ook even langs de informatiestands. Ik neem weer veel informatie mee naar huis. Voor ons zoontje vind ik een Tangle (zie afbeelding). Een Tangle is een flexibele cirkel, die in allerlei bochtjes gebogen kan worden. Er zijn veel kinderen die het fijn vinden om met de Tangle te spelen op lange autoritten, voor de televisie, onder het eten of op spannende momenten zoals bijvoorbeeld bij de tandarts. Ik herken bij mezelf het spelen aan tafel, ik speelde altijd met het ringetje in de koekepan. Ons zoontje vindt lange autoritten niet fijn en we gaan binnenkort een lange rit maken. Ik koop een Tangle en ben benieuwd, zou hij het echt zo leuk vinden of is hij er snel op uitgekeken?

Workshop één - De kracht van je intuïtie ontdekken

In de kring is de onwennigheid en onzekerheid voelbaar. We stellen ons voor aan de hand van twee woorden die iets over jezelf zeggen. Een enkeling vertelt nog iets meer. Deelnemers herkennen zich in het verhaal van de ander en er is een onderlinge verbinding ontstaan. Na een ontspanningsoefening doen we de volgende oefeningen:

  1. Hele groep op volgorde van leeftijd laten gaan staan.
  2. Links/ rechts naast elkaar gaan staan. Wie is groot/ klein? Voelt het warm/ koud? Enz.
  3. Tegenover elkaar gaan staan, elkaars houding en positie innemen. Wat voel je?
  4. Je eigen positie ten opzichte van je hoogbegaafdheid bepalen.

De eerste oefening maakt meteen duidelijk hoeveel we weten op basis van onze intuïtie. Van de 18 deelnemers staan er slechts twee op een plek die niet bij hun leeftijd past, ze zijn onderling omgewisseld. Na oefening twee en drie weten de aanwezigen hoe het werkt om als representant de energie van een ander in te voelen. Oefening vier, je positie ten opzichte van je hoogbegaafdheid, maakt veel los. In het midden van de ruimte hebben we een papier op de grond gelegd, hoogbegaafdheid. Ieder zoekt zijn of haar eigen plek ten opzichte van de persoonlijke hoogbegaafdheid.

Bij de jongste deelnemer maakt dit heel veel emoties los en dat raakt alle anderen. Ze herkennen zo duidelijk wat er bij haar speelt, ze hebben het zelf ook meegemaakt. Een andere deelnemer maakt voor het eerst echt contact met haar hoogbegaafdheid, ze voelt haar kracht ontluiken en opbloeien. Ze straalt ervan, ze groeit zichtbaar en ze oogt en voelt veel rustiger. Zo is het dus als je je er niet meer tegen verzet, maar er gebruik van maakt. De manier waarop alle aanwezigen elkaar steunen is heel bijzonder en geeft een groot saamhorigheidsgevoel.

Workshop twee - De kracht van je intuïtie ontdekken

In de kring stellen we ons weer voor aan de hand van twee woorden, waarna we een ontspanningsoefening doen. In deze groep kennen sommige deelnemers elkaar al. Doordat deze groep sneller klaar is met de eerste drie oefeningen, is er tijd voor een extra oefening, de Pelgrimspas.

De Pelgrimspas (twee stappen vooruit, één stap achteruit, met je doel in zicht) heeft op de deelnemers verschillend effect. Zo is er iemand die dit herkent, zo gaat het in het dagelijks leven ook. Een ander gaat steeds sneller lopen. Waarop een derde deelnemer in de lach schiet; ‘ik ga grote stappen vooruit en kleine stapjes achteruit’. Alle deelnemers hebben zo hun eigen manier om om te gaan met het moeizaam (of is het langzaam?) bereiken van je doel.

Workshop drie - Familie- of Verlangenopstelling

Voor de deelnemers die niet weten hoe opstellingen werken en waar ze vandaan komen vertel ik kort over Bert Hellinger/ Familieopstellingen en Franz Ruppert/ Verlangenopstellingen. We spreken af om de opstelling te gaan doen en waar nodig nog wat ‘ondertiteling’ te geven.

We gaan werken met een verlangen. Nadat het verlangen is opgesteld komt er tijdens de opstelling veel informatie vrij. De vraagsteller heeft een thema gekozen dat ze kent en al vaker heeft onderzocht, maar de nieuwe inzichten die ze hier op doet helpen haar duidelijk verder. Het patroon en de weg uit deze knoop zijn heel helder geworden. Er worden grote stappen gezet in persoonlijke groei en vrij komen uit belemmerende patronen.

De deelnemers die vandaag voor het eerst een opstelling meemaken zijn onder de indruk van de mate waarin iedereen zich open durft te stellen. Ook de informatie die je kunt geven over iemand die je niet kent maakt indruk. ‘Wat ik precies heb gezegd weet ik niet meer, het kwam zo in me op, zo voelde het’. Was een opmerking die één van hen maakte.

Extra oefening - Een vader met een verlangen

Direct na afloop van de opstelling wordt duidelijk dat er een vader is met een verlangen. Heel graag zou hij meer informatie hebben over hoe hij zijn dochter kan helpen. En zoals we tijdens de opstelling al hebben ervaren, ‘doen’ vertelt in dit geval meer dan erover praten. De vader vindt het goed om een korte oefening te doen. En de andere deelnemers willen daar graag bij ondersteunen.

De vader kiest een representant voor zijn dochter en kiest zelf zijn positie tegenover haar. Vader stelt zijn dochter een aantal vragen en krijgt antwoorden. Als begeleider stel ik nog een aantal verduidelijkende vragen. Als we stoppen, omdat vader een helder beeld heeft gekregen van wat er aan de hand is en wat zijn dochter nu kan helpen, blijkt dat de oefening tien minuten heeft geduurd. Deze vader was één van de mensen die vandaag voor het eerst kennismaakte met opstellingen en representanten. Nu hij de opstelling en deze oefening heeft ervaren weet hij dat het heel moeilijk is om dit uit te leggen, maar dat het werkt. Hij is vast van plan om thuis met de informatie aan de slag te gaan. Hij houdt duidelijk veel van zijn dochter en wil haar alles geven en alles voor haar doen.

WOWcoaching & opstellingen
Mookhof 3, 3826KB AMERSFOORT
0616946704 | coach [at] marjolijnpeters.nl
Ook te volgen op Facebook

Copyright © 2007